vineri, 17 iunie 2016

Cum să ne alegem încălțămintea de munte

  Poate cele mai importante obiecte din echipamentul tău de munte sunt încălțările. De ele depind atât parcurgerea în siguranță a unui traseu cât și starea celui care călătorește. Sunt sigură că știți ce înseamnă o încălțăminte nepotrivită, care alunecă, strânge, bate, roade, încinge piciorul și care poate să-ți afecteze mersul. Dacă ai experimentat toate astea în zona urbană, să știi că pe munte distanțele sunt mai mari, terenul mai accidentat și farmaciile care vând plasturi lipsesc.
  Pentru a nu strica o excursie și a evita răniri inutile, este bine să-ți cumperi, cu cap, încălțămintea.
  În marea majoritate a cazurilor aceasta înseamnă bocanci și principalele două criterii de evaluare sunt tipul de talpă (de la flexibilă la rigidă) și anotimpul pentru care au fost făcuți.

bocanc 3 sezoane (foto www.directorproduse.ro)

  Cei mai folosiți sunt bocancii de 3 sezoane. Asta înseamnă că de primăvara până toamna poți să-i porți cu încredere. Din experiență spun că, atât timp cât nu alegi lucruri prea dificile de făcut, poți să-i folosești și în timpul iernii. Începătorilor le recomand ca aceștia să fie primii bocanci cumpărați pentru că acoperă toate necesitățile de călătorie montană mai ales că astfel de produse nu sunt tocmai ieftine.
  Cu cât o talpă este mai rigidă, cu atât ea te ajută să mergi mai bine pe pante accentuate, cu stâncării și grohotișuri. Rigiditatea însă poate fi supărătoare pe zonele de plat. Personal, mă simt confortabil cu o talpă semirigida care îmi lasă piciorul să se miște mai natural dar, în același timp, mă ajută pe porțiunile mai dificile. Chiar și așa, seara, la sfârșit de tură, tot mai simt nevoia unui masaj al tălpilor.
  Bocancul de primăvară-vară-toamnă trebuie să depășească glezna tocmai pentru a prinde bine piciorul și a oferi stabilitate. Când îi probați strângeți bine șireturile și verificați cât de bine vă susțin încheietura.
  Dacă vă doriți un confort sporit și o amortizare, puteți folosi branțuri detașabile. Acestea se cumpără separat și este vital să le aveți atunci când cumpărați bocancii pentru a le putea proba împreună.
  Este bine ca bombeul să fie întărit și protejat cu o membrană de cauciuc. Unele variante oferă același tip de protecție și călcâiului.

bocanc iarnă (foto www.attasport.eu)


  Bocancii de iarnă sunt o variantă mai înaltă, impermeabilă, mai călduroasă, cu o talpă rigidă care are un profil special ce face ca bocancul să fie mai aderent. Materialul din care sunt confecționați  este mai gros (se folosește chiar și plasticul în unele cazuri – de aceea unii par clăpari). Trebuie să țineți cont de faptul că dacă apa de afară nu poate intra, nici transpirația din bocanc nu poate ieși, așa că atenție la tipul de șosete folosit. În marea lor majoritate bocancii de iarnă sunt galoșați (sunt îmbrăcați cu un brâu de cauciuc care îi protejează) și permit prinderea coltarilor. Talpa rigidă permite săparea treptelor în zăpada înghețată și susținerea piciorului în zonele mici de sprijin. Faptul că sunt mai înalți, pe lângă siguranța suplimentară oferită (protejează glezna de eventualele entorse) asigură și o mai bună protecție împotriva umezelii și frigului (un pantalon de corp poate intra liniștit în bocanc). Da, probabil că vi se va părea că mergeți ca un scafandru arhaic pe fundul oceanului (știți voi costumele acelea cu cizme de plumb), dar vă veți obișnui repede și vă veți bucura de avantajele oferite.  Fiind bocanci mai tehnici, costă pe măsură și de aceea, dacă excursiile voastre de iarnă înseamnă poteci prin pădure și pante ușor înclinate, puteți folosi fără probleme bocancii clasici. 

semigheată (foto www.proalpin.ro)

  Nu pot să nu discut și de încălțămintea de vară, care a câștigat adepți în ultimul timp. Am văzut sandale cu talpă aderentă, dar nu le-aș recomanda decât pentru plimbări pe drumuri forestiere. Puteți folosi cu încredere variantele tip semigheata. Seamănă foarte mult cu bocancii (au talpă aderentă însă mult mai flexibilă), sunt confecționate din materiale respirabile, nu depășesc glezna și sunt mult mai ușoare. Flexibilitatea și subțirimea tălpii te pot deranja pe anumite suprafețe (ei, cum e să simți în tălpi pietrele pe care calci). Oricât de vară ar fi, pe munte nu vei întâlni călduri năucitoare care să necesite o încălțăminte decupată. De aceea puteți lăsa bocancii de vară la sfârșitul listei de cumpărături și doar ca o completare a echipamentului. Dacă sunteți siguri că nu veți face drumeții în timpul iernii (nici nu știți ce pierdeți !) sau pe vreme urâtă (ploaie, noroi, etc) puteți să treceți direct la încălțămintea de vară. Căutați una comodă, dintr-un material care să permită respirația, cât se poate de impermeabil. Un pont (care se potrivește de altfel tuturor categoriilor de bocanci) : verificați ca limba să fie parte integrată a bocancului deoarece protejează foarte bine în caz de umezeală.

 limbă integrată (foto bocancidemunte.ro )

  Cel mai bun bocanc este cel care ți se potrivește și poți să-l găsești din prima sau după mai multe încercări. De aceea, pentru primele ieșiri este bine să folosești o variantă mai ieftină și apoi să-ți analizezi mersul și să îți dai seama ce anume  i-a lipsit bocancului pentru ca totul să fie perfect. Lucrurile se învață în timp, prin experiență. 
  Este perfect să cauți informații pe internet, dar limitează-te la asta. Nu cumpăra bocancii de la magazinele online, oricât de atrăgător ar fi. Dacă ești îndrăgostit de o anume marcă, nu e rău să prospectezi piața deși diferențele de preț dintre vânzători nu sunt semnificative. 
  Nu strică să probezi mai multe variante. Eu așa mi-am ales bocancii cu talpă semirigidă, încălțată în fiecare picior cu alt tip de bocanc, făcând comparații iar când am crezut că am găsit ceea ce căutam, am cerut perechea și m-am plimbat prin magazin pe vârfuri, în călcâie, m-am aplecat, răsucit, am ridicat picioarele, le-am scuturat, am verificat aderența tălpii, mă rog, am încercat să reproduc situațiile pe care le-aș întâlni în natură.
  Indiferent de anotimpul în care faci achiziția, ia cu tine un ciorap pe care vrei să-l folosești pe munte, nici de lână, dar nici subțire și încalță-l când faci proba. Piciorul trebuie să stea lejer, în spatele călcâiului să-ți intre degetul arătător, iar atunci când strângi bine șireturile, bocancul să nu-ți joace în picior. Gândește-te că vei sta multe ore încălțat, picioarele se vor umfla, iar la coborâre degetele vor avea de suferit.
  Și, apropo de umflatul picioarelor, cel mai bine este să mergi la cumpărături seara.
  O altă calitate a unui bocanc este greutatea redusă. Sigur, cu cât bocancul este mai specializat și destinat turelor din sezonul rece, cu atât va fi mai greu. Nu trebuie să uităm că fiecare kilogram în plus contează, indiferent dacă acesta este în rucsac sau în bocanc.
  Nu vreau să aduc în discuție materialul din care este confecționată încălțămintea. Poate fi natural sau sintetic, importante sunt impermeabilitatea și respirabilitatea. Informații se pot găsi pe internet, pe site-urile producătorilor sau pe forumuri. 



  Cel mai important lucru este să nu aveți supra-așteptări de la bocancii voștri. Orice bocanc se poate uda în anumite condiții, orice talpă poate aluneca într-o anumită situație iar un bocanc bun nu merge de unul singur pe munte. Am întâlnit persoane care, deși încălțate prost (din punct de vedere al regulilor de drumeție), s-au descurcat admirabil și persoane cu ultimul răcnet în picioare care nu au făcut față unor simple traversări de pantă. O încălțăminte bună nu te face montaniard, ci doar te ajută să fii unul mai bine pregătit.
  Bocancii noi pot fi mai nărăvași la prima purtare așa că nu vă planificați ture lungi cu noutăți în picioare. Făceți-le rodajul pe trasee de dificultate medie, nu foarte lungi și luați-vă încălțăminte de schimb pentru cazurile extreme.

  Toate bune, însă după ce vă cumpărați bocancii musai să învățați să-i întrețineți. Cu cât veți avea mai multă grijă de ei, cu atât veți petrece mai mult timp împreună pe cărări de munte.
  Indiferent de materialul din care sunt confecționați, nu spălați bocancii în mașina de spălat. Detergenții, centrifugarea, temperatura nepotrivită a apei le vor distruge chiar acele caracteristici pentru care i-ați cumpărat. Este suficient să îi ștergeți de noroi cu o lavetă umedă sau să-i periați bine de praf. 

(foto www.magazinoutdoor.ro)

  Dacă s-au udat nu îi uscați pe calorifer, sobă sau altă sursă de căldură. Scoateți branțul, deschideți-i cât mai larg și lăsați-i să se usuce într-un loc aerisit pentru a preîntâmpina mirosul neplăcut. Puteti să folosiți diverse substanțe care impermeabilizează bocancii, dar vă rog să citiți cu atenție instrucțiunile de folosire ale acestora, inclusiv tipul de material pe care se pot aplica. Pentru a usca mai repede interiorul puteți să introduceți în bocanci săculeți cu substanțe care absorb umezeala. Un exemplu foarte la îndemână este nisipul pentru pisici (bentonită sau silicat). 
  În special pe timpul iernii este indicat să folosiți parazăpezi care protejează partea de sus a bocancului și împiedică pătrunderea apei. Un sfat : vara nu lăsați acasă parazăpezile, ele te protejează la fel de bine și de noroi sau de pietricele mai curioase care vor să-ți intre în încălțări. 

(foto www.proalpin.ro)

  Atunci când sunt în repaos, depozitați boncancii într-un loc fără umezeală, cu o temperatură constantă iar pentru păstrarea formei puteți să-i îndesați cu ghemotoace de ziar. 

  Da, ideal este să aveți mai multe perechi pe care să le rotiți pentru a preveni uzura, însă este un punct mai greu de realizat. Este destul de cheltuitor să ai trei perechi pentru trei sezoane (iarnă, primăvară-toamnă și vară) ce să mai spun de trei perechi pentru același anotimp. Pentru a le prelungi viața vă pot recomanda însă să-i folosiți pentru scopul pentru care au fost creați, adică pe munte. Știu că iarna, pe ghețușul din oraș, bocancii par o alternativă bună, însă nu pentru asta i-ați luat. Iar dacă sunteți fericitul posesor al mai multor tipuri de bocanci, folosiți-i în sezonul pentru care au fost concepuți. Vara nu veți merge confortabil încălțați cu bocanci de iarnă și nu vreau, Doamne ferește, să mă gândesc nicio clipă că ați pleca iarna pe munte încălțați în sandale.
Nu uitați : dacă vă găsiți bocancii perfecți, veți fi turiști fericiți. 

foto vienela.ro


PS : Acest articol nu promovează nicio marcă de încălțăminte, în fotografii nu apar proprietățile personale (cu o singură excepție), imaginile sunt preluate de pe site-uri de specialitate pe care le-am menționat pentru că așa e frumos.